#LUMINICFESTIVAL

EXPOSICIONS

LA VISTA RENUNCIA

Mònica Roselló i Jordi Guillumet.

Horari: 10:30 - 14:00, 17:00 - 20:00

Dilluns tancat / Diumenge 10:30 - 15:00

Inaguració amb els artistes: 28 de març, 19:30h

La fotografia, com a empremta, manté un vincle indicial amb el seu referent material, encara que això no impliqui de forma automàtica la semblança entre l’objecte fotografiat i la seva fotografia.C.Z.
La vista renuncia juga amb la representació de la realitat, construint la imatge dins el territori de l'ambigüetat. La fotografia interpel·la la percepció, establint un diàleg entre el que es veu i el que es reconeix.

MIN TURAB

Roger Grasas

Horari: 10:30 - 13:30, 16:00 - 19:00

Dilluns tancat / Diumenge 10:30 - 14:30

Inaguració amb l'artista: 26 de març, 19:00h

MIN TURAB (2007-2016)

Als països àrabs de la regió del Golf Pèrsic qualsevol comentari referit al futur sol anar acompanyat del terme In sha Allah, que denota anhel i esperança que un esdeveniment ocorri, si aquesta és la voluntat d’Alà.

El projecte Inshallah documenta aquesta mutació urbana i interurbana. Els costums ancestrals de l’Islam conviuen amb espais postmoderns alhora que els seus paisatges històrics reben la influència de les noves tecnologies. A través d’una visió conceptual dels espais contemporanis, Roger Grasas explora les idees d’allò «estrany» i d’allò «sofisticat» en el nou paisatge àrab, on el passat i el futur es fonen per anular el present.

 

LA VELOCIDAD DE ESCAPE

Alex Llovet

Horari: dimarts, dijous i divendres de 17:00 - 20:00

Dilluns i dimecres tancat

Disabte i Diumenge dies 28 i 29 de març i 4 i 5 d'abril de 10:00 - 20:00

Inauguració amb l'artista: 3 d'abril, 19:30h

Es coneix com a “velocitat d’escapament” la velocitat mínima inicial que necessita un objecte per escapar de la influència gravitatòria d’un cos astronòmic i continuar desplaçant-se sense haver de fer un altre esforç propulsor.

Llovet recorre amb la mirada el seu entorn més proper, parant-se en éssers i objectes en recerca de la seva llibertat

 

THE EARTH IS ONLY A LITTLE DUST UNDER OUR FEET

Bego Antón

Horari: 10:30 - 13:30, 16:00 - 19:00

Dilluns tancat / Diumenge 10:30 - 14:30

Inaguració amb l'artista: 26 de març, 19:00h

Phorun viu amb Oli, un elf que mai es pentina. Ranghildur és capaç de veure portes i finestres a les roques on viuen els elfs. Hi ha un bosc a Mosfellsbaer on Rannveig va veure un enorme centaure. I Malfridur veu els éssers de l’aigua nedant a la seva banyera cada vegada que vol banyar-se. Si hi ha un lloc on creure en la màgia, aquest lloc és Islàndia.

FUERA DEL MAPA

Hanna Jarzabek

Horari: exposició al carrer

Para preservar su idioma e identidad rusos, Transnistria se separó unilateralmente de Moldavia en 1990. De cara a dentro, la región tiene todas las características de un estado: gobierno, moneda, pasaporte, fronteras y fuerzas armadas; sin embargo, para el mundo exterior no existe.

CIUTAT TRENCADA

Lluís Alabern

Horari: Dilluns a divendres de 10 - 13:30h, 17 a 20:30h

Dissabte de 10 a 14h

Em va impressionar molt veure la ciutat d’Alep destruïda. L’Insomni em portava a buscar i rebolcar fotografies als motors de recerca d’internet. Recordava imatges dels telediarios de la meva infantesa, sempre amb runes de Beirut, edificis corcats, avingudes plenes de pedres, fum, explosions ... Sembla ser que les grans corporacions necessiten ciutats destruïdes de manera periòdica. Dibuixar és la meva manera d’adherir-me al món, així que vaig començar a embrutar papers copsant fotografies de les principals agencies que cobrien el conflicte sirià. La sèrie la vaig titular Ciutat trencada / Broken city. Els dibuixos de Ciutat trencada / Broken city, estan fets amb pulsió sobre un paper japonès molt fràgil, com fràgil és el paisatge bèl·lic. Amb acrílic sípia, imitant els colors de les iconografies vintage, o potser recreant una atmosfera onírica. Estan pensats per ser mostrats formant un gran mosaic, sense amagar la seva fragilitat, o també barrejant- se amb la normalitat de les parets d’una botiga de marcs.

ASYLUM OF THE BIRDS

Roger Ballen

Horari: 8:00 - 23:30 / Diumenge tancat

Inaguració amb l'artista: 28 de març, 17:30h

Roger Ballen és un dels creadors d'imatge més originals del segle XXI. Asylum of the birds mostra les seves fotografies més icòniques, que van ser realitzades en la seva totalitat en una casa de les afores de Johannesburg, la ubicació de la qual es manté en alt secret. Els habitants de la casa, tant persones com animals, i el més destacat, els eternament presents ocells, són els protagonistes que actuen en un escultural i teatralment decorat interior que l'autor crea i orquestra.

Les imatges resultants són convincents i dinàmiques, trobant-se en algun lloc entre la vida estàtica i el retrat. S'afegeixen abundants capes de graffiti, dibuixos, animals i objectes trobats. En un món en què el fotògraf intenta evitar la definició, Roger Ballen es un autèntic original que no només desafia els gèneres, sinó que també defineix el seu propi espai artístic.

ARXIU XAVIER MISERACHS

Xavier Miserachs

Horari: de Dilluns a Dissabte de 10:00 - 13:30, 17:00 - 21:00  / Diumenge tancat

Xavier Miserachs és un dels fotògrafs catalans més importants de la seva generació. Els seus llibres Costa Brava show (1966) i, sobretot, Barcelona en Blanc i Negre (1965) marquen un moment àlgid de la seva obra fotogràfica, i són un referent per a molts dels fotògrafs posteriors. Aquesta exposició busca en l’obra de Miserachs la seva mirada sobre les realitats que conviuen simultàniament: els vinguts de fora, els barris de les barraques, o els gitanos de Barcelona. I avui, com ahir, aquestes realitats ens continuen acompanyant. Són universos paral·lels que de vegades es barregen, però que sovint ni es veuen. Miserachs ens les va fer visibles en les seves fotografies. La seva obra avui se’ns fa més present i contemporània que mai, ja que actua com a reflexió sobre el comportament de la nostra societat.

 

ORNITOGRAPHY

Xavi Bou

Horari: exposició al carrer

El projecte va néixer de la inquietud per captar aquells moments que passen desapercebuts i de l'interès per qüestionar els límits de la percepció humana. La meva intenció va ser plasmar en un únic espai de temps les formes que generen les aus en volar, fent visible l'invisible. Tecnologia, ciència i creativitat s'ajunten per crear imatges suggerents que mostren la sensualitat i bellesa del moviment de les aus.

BLACKOUT

David Querol

Horari: 10:00 - 13:30, 17:00 - 21:00  / Diumenge tancat

L'adaptació al canvi.
Inesperat i contundent, s’imposa de sobte un nou entorn on es desconeixen les regles de joc i res sembla encaixar, perdent el poder de decisió sobre el que esdevé al voltant. Acabarà arribant l’acceptació d’habitar un lloc que ja no genera confiança, centrant-se en minimitzar els danys que pugui generar l’arribada de nous canvis.

DONES AMB ULLS D'HOME

Arxiu Nacional Catalunya

Horari: 9:00 - 20:00 / Dissabte i diumenge tancat

Exposició fins al 13 de juny

L’Arxiu Nacional de Catalunya presenta en aquesta segona edició del festival LUMÍNIC de Sant Cugat, una selecció d’imatges procedents dels diferents fons patrimonials que conserva i que reflecteixen diferents aspectes de la vida i imatge de les dones entre finals del segle XIX i primer terç del segle XX. Totes han estat preses per professionals de la fotografia “homes”, entre els quals destaquem Gabriel Casas, Joan Bert, Ramon Claret, Josep Maria Sagarra i Plana, Frederic Cuyas, Francesc Boix o els Brangulí.

Aquesta exposició és una petita mostra de la gran riquesa icònica del nostre patrimoni fotogràfic i de la mirada masculina sobre l’univers femení dins la història de la fotografia catalana. Com a novetat, aquesta serà la primera exposició en la que traurem les imatges a l’exterior de l’Arxiu, en uns formats i materials allunyats de les nostres exposicions i on es cercarà més l’impacte de la imatge el valor de l’objecte fotogràfic.

INTERIORS

Vanessa Miralles

Horari: de dilluns i dimecres de 10:00 a 13:00 i de 16:00 a 22:00. Dimarts dijous i divendres de 16:00 a 22:00. Dissabte i diumenge tancat.

Vanessa Miralles és l'autora de "INTERIORS", on l'artista manifesta el seu desig de trencar la tendència actual que associa la decoració de les nostres cases amb les revistes d'interiorisme. En aquesta exposició La Floresta emergeix com un lloc bohemi i insòlit, que es veu reflectit en l'interior de les cases dels que l'habiten.

EXPOSICIONS ESCOLES 

SHAKTIPAT

Gisela Riu Montes / IEFC

Horari: 9:30 - 14:30, 16:30 - 21:00 / Diumenge tancat

SHAKTIPAT

Shaktipat, o toc d'energia, representa la part fosca de l'ésser humà on tots transitem; el procés de tornar-nos la llum i tornar a ser: l'expansió. En el silenci del nostre pensament trobem un món totalment nou, ple d'enigmes i de portes encara sense obrir.

 

ALUMNES DE GRISART

Alumnes de l'escola Grisart

Exposició exterior al carrer

L'escola GRISART participa a la segona edició de Lumínic Festival amb tres alumnes on mostraran una obra de grans dimensions al carrer. Aquests alumnes són:

Anna Galí - Projecte "Time on Quaaludes and Red Wine"

Jean Mattiheu Gosselin - Projecte "No Surrender"

 

Marta Sellarés - Projecte "On no ens vegin"

 

DESDOBLAMENTS

El Observatorio

Horari: 9:15 - 13:00, 16:15 - 20:30 / Diumenge tancat

Inaguració amb els artistes: 27 de març, 19:00h

Aquesta exposició reuneix els projectes de quatre autors que han realitzat el curs de Fotografia Documental d'Autor en El Observatorio al llarg del 2018/19. Cadascun d'ells, encara que de manera diferent, ha realitzat una exploració personal de la realitat cercant altres dimensions possibles. Mons subterranis, imaginaris, ocults, inconscients o anhelats que adquireixen consistència gràcies a la fotografia. En cada projecte la imatge es converteix en un mitjà màgic que avala la imaginació i obre un camí inesperat cap a allò que sembla no existir perquè no es pot veure: el misteri del cel (Anxo Santiago), el desaparegut cràter d'un volcà (Lara Amat), l'espai imaginari generat pel límit (Ares Molins) o un món en el qual desaparèixer (Gala Seguí).

ALUMNES DE BELLES ARTS UB

Facultat de Belles Arts UB

Exposició exterior al carrer

La Facultat de Belles Arts participa a la segona edició de Lumínic Festival amb tres alumnes on mostraran una obra de grans dimensions al carrer. Aquests alumnes són:

Daniela Pancracia

Emili Agremí - Projecte: "¿Me oyes?”

 

Romina Almodóvar - Projecte "Tornar a la foscor"

ELS ALTRES JO

Taller Triangle

Horari: Dilluns de 16h a 21h, de dimarts a divendres de 10h a 21h i dissabtes de 10h a 19h.

El Taller Triangle és un espai de creació per a nens i nenes on l’objectiu principal és apropar les arts als infants, entenent-les com a oportunitats d’obertura i coneixement. Al Triangle es dóna importància als processos per davant dels resultats, i es fomenta la mirada crítica amb el convenciment que ens porta a multitud d’aprenentatges. L’exposició Els altres jo sorgeix a partir de l’exploració a través de la llum i la foscor, del contrast entre blanc i negre, i de les nostres ombres. L’ombra com a imatge senzilla i recurrent, present en el nostre dia a dia, i que pot contenir infinitud de realitats. A través del treball corporal i cooperatiu, hem buscat noves mirades de nosaltres mateixos, i han aparegut perfils inesperats i estranyes siluetes. Tot plegat invitacions a obrir portes a noves experiències i a transitar camins cap a mons desconeguts.

EXPOSICIONS A BARCELONA

EL BOSQUE OXIDADO

Xavier Millan

Horari: dilluns a divendres de 9:30 - 14:00 i de 15:00 - 19:30. Dissabte i Diumenge tancat

Inauguració amb l'artista: 2 d'abril, 19:30h

EXPOSICIÓ A BARCELONA CIUTAT

La sèrie El Bosc Oxidat fou concebuda com un relat, amb la intenció de mostrar l’univers paral.lel que conviu amb el nostre. Amb la desaparició de la nostra forma de vida, la natura resorgirà renovada, primitiva i ancestral.

 

CONTEMPLUM

Dani García Sarabia

Horari: de dilluns a dijous d'11 a 14 i 15 a 19

Inauguració amb l'artista: 31 de març, 19:00h

EXPOSICIÓ A BARCELONA CIUTAT FINS AL 30 D'ABRIL

“Cada ésser viu és un engranatge a la roda de l’univers. Tot i que sembla que només actua sobre el seu entorn immediat, la seva influència s’extén fins a l’infinit.”                       Nikola Tesla

 

Contemplum explora d’una forma contemplativa i pausada la bellesa de la natura a través de l’exploració de les interaccions entre els elements. Després de la cerca d’una consciència global, indaga en l’enteniment de la complexitat de les interaccions de les seves parts i la simbiosi entre diferents formes de vida, creant paral.lelismes i metàfores amb altres representacions de la natura. La narrativa no lineal del projecte reforça el concepte metafísic de la vida com una estructura sistèmica en què el tot és molt més que la mera unió de les parts.

 

DESPRÉS DEL RECORD

Manel Ubeda

Horari: dimarts a dissabte de 10:00 - 18:00, diumenge i festius de 10:00 - 15:00 / Dilluns tancat

Inauguració: 31 de març a les 12:00

EXPOSICIÓ A BARCELONA CIUTAT

Després del Record és un intent de preservar un dels llocs d’esbarjo més emblemàtic de Barcelona, d’un passat recent. Retratar l'abandonament i el procés de desmantellament de les instal·lacions del Parc d'Atraccions de Montjuïc (1966-1998), amb una mirada, trista i nostàlgica, ens parla també de la transformació de la ciutat, en la qual els vestigis del passat tenen una difícil cabuda.

Exposició amb la col·laboració de Photographic Social Vision 

Foto de Manel Ubeda: Xavier Gómez.

THIS IS TOTTENHAM

Inzajeano Latif

Horari: de dilluns a divendres, de 17 a 21. Dissabtes de 10.30 a 13.30. Diumenge tancat.

Inauguració: Dimarts 24 de març, a les 19.30 h

EXPOSICIÓ A BARCELONA CIUTAT

This is Tottenham» és un autoretrat del mateix autor. Inzageano Latif ens explica la seva història a través de retrats de carrer de les persones marginades de Tottenham (Regne unit), una ciutat on la lluita per les oportunitats bàsiques i la supervivència són continues perpetuant conflictes socioeconòmics sistèmics i afavorint la creació de guetos, espais de gran precarietat que necessiten una transformació urgent.

Butlletí Lumínic

Subscriu-te al newsletter

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
luminic