top of page

EXPOSICIONS

Laura Wilson Avedon at work008.jpg

LOS HIJOS DEL CIERVO
José Luís Carrillo

Horari: 10 - 14 h i 16 - 22 h / Diumenge tancat

A la Vall de l'Alt Tajo, un dels territoris més despoblats d'Europa i dominat per la naturalesa salvatge, vaig poder sentir el viatge mil·lenari que l'ésser humà ha fet des de la foscor dels temps fins als nostres dies.

Allí, ocults entre la boira, vaig trobar els últims descendents de Cerunnos, el déu banyut, venerat pels celtes en aquesta regió durant més de mil anys. Hereus d'una cosmogonia a punt d'extingir-se,  ells són els últims celtibers de la Meseta espanyola i aquesta és la seva vall sagrada.

Ludwig Nikulski - Opal.jpg

TRILOGIA DE LA CIUTAT
JM Ramírez-Suassi

Horari: 10:30 - 14:00, 17:00 - 20:00

Dilluns tancat / Diumenge 10:30 - 15:00

La que anomeno Trilogia de la Ciutat està formada per tres sèries: One Eyed Ulysses, According to Crusoe i W/Closing/Larva. Totes tres descriuen un viatge des de la perifèria al centre de la ciutat, però aquesta ciutat i els seus límits sense demarcació precisa són un signe equívoc del que significa aquest límit en sí. El límit apareix, desapareix i reapareix, sotmès a totes les conjectures possibles. És la naturalesa lliurada a si mateixa, amb i sense l'home. És el principi i la fi d'un món. Tal ambivalència recorre la perifèria d'aquesta ciutat i ens acosta d'alguna manera a la vora d’un penya-segat, com en una espera i un comiat. Són, doncs, llocs que obren una experiència de liminaritat: la més radical, la que culmina i al mateix temps elimina la possibilitat de l'experiència en si. Els éssers que deambulen per aquests límits són personatges que no encaixen en l’univers del qual formen part, les seves vides no van en concordança amb l'ambient hostil que els envolta, però són drames existencials que transcendeixen qualsevol límit geogràfic.

lo que vemos, lo que nos mira - foto de Suyai Otaño copy.jpg

RETRATOS IBÉRICOS
Bigas Luna

Horari: exposició al carrer

Amb la fotografia puc fixar un moment, i amb la unió de diferents moments, narrar una història. Boticelli, a la Historia de Nastaglio degli Onesti, ja va mostrar un mateix personatge repetit en un sol espai, fent diferents accions. Va ser el primer precedent de la narració cinematogràfica. Ala meus muntatges, en incorporar el mateix personatge en diferents moments, la foto s’acosta més a la narració d’una història, al cinema.

Les meves fotografies neixen de convulsions passionals. Les faig en els períodes de preparació y de rodatge d’una pel·lícula. No busco mai un motiu especial per fer-les i no faig cap passa per buscar una foto. Arriben a mi, i quan passa és meravellós. Agafo la càmera, ho aturo tot, m’ajupo, pujo, baixo i disparo en totes direccions. Més tard, el meu estudi s’omple d’aquelles fotos que no són res fins que les munto. És un altre moment màgic. Toco, enganxo, comparo, desenganxo, miro, canvio, jugo amb les deformacions que es produeixen entre foto i foto, i que moltes vegades provoco, i amb les diferències de llum, que m’interessen especialment pel seu paper de testimonis del temps transcorregut entre cada imatge.

SETBA_BRIANS_CAMILA_120x160.jpg

ARCHAIA
Verónica Losantos

Guanyadora de la convocatòria Lumínic 2022

Horari: Dilluns a Divendres de 8 - 14, Dijous 8 - 19

Dissabte i Diumenge tancat

Presentació amb l'artista: 15 de Juny, 18:30h

Archaia (del grec ta archaia  =allò antic / els arxius) explora el fenomen de la desaparició i el trauma col·lectiu, a més de la qüestió del paper del mitjà fotogràfic com a prova històrica, i el vincle entre la fotografia i l’arqueologia, i entre la memòria i el procés fotogràfic.

WhatsApp Image 2022-05-05 at 4.56.43 PM.jpeg

ACCÈSSITS DE LA I 
CONVOCATÒRIA D’ARTISTESDEL LUMÍNIC

Horari: Dilluns a divendres de 10 - 13:30h, 17 a 20:30h

Dissabte 10 - 13:30. Diumenge tancat

Marc Ávila amb el projecte Where? Nowhere

Alex Domènech amb el projecte Skin

Raúl Hidalgo amb el projecte Desde el Silencio

Nieves Mingueza amb el projecte One in three Women

Gemma Miralda amb el projecte The Sacred and the Real

Nuno Perestrelo amb el projecte Atlas of Youth

David Salcedo amb el projecte Iberia Salvaje

Sean Sborlino amb el projecte Lo que no cuentan de Marte

Federico Frangi amb el projecte Sruti Revelación 

Vicenç Vidal amb el projecte El Vértice

CARA A CARA AMB LES VIOLÈNCIES  Relats de resiliència a Centreamèrica - RUIDO - Cooperacio

AVEDON AT WORK
Laura Wilson

Horari: exposició al carrer

La fotògrafa Laura Wilson va treballar amb Richard Avedon els sis anys que ell va estar realitzant In the American West. Amb Avedon at Work ens presenta un reportatge fotogràfic excepcional de la creació d’aquesta obra d’art —la primera vegada que un fotògraf de primer ordre ha estat documentat en profunditat al llarg d’un període extens de temps. En aquest treball combina imatges que va captar durant les sessions fotogràfiques amb entrades del seu dietari, per mostrar els mètodes de treball d’Avedon, la seva tria dels personatges, el seu procés creatiu, i fins i tot els seus experiments i els seus errors. Inclou també una sèrie de retrats acabats d’Avedon, a més dels seus comentaris i cartes d’alguns dels seus protagonistes.

-Children-of-the-Deer-Jose-Luis-Carrillo-07.jpg

OPAL
Ludwig Nikulski

Premi Art Photo BCN 2021

Horari: 10:30 - 13:30, 16:00 - 19:00

Dilluns tancat / Diumenge 10:30 - 14:30

En aquest assaig fotogràfic titulat Opal reflexiono sobre un estat personal de llunyania. Captats entre la primera i la segona fase del confinament a Islàndia, el text i les imatges s’utilitzen per crear un mirall poètic de l’aïllament. Aquesta narrativa desigual queda relligada pel fil de l’experiència personal, traduïda a través de paisatges metafòrics, retrats melancòlics i prosa.

JM Ramírez Suassi - Trilogia de la Ciutat copy.jpg

LO QUE VEMOS, LO QUE NOS MIRA Col·lectiva d'artistes d'Argentina

Horari: de Dilluns a Dissabte de 10:00 - 13:30, 17:00 - 21:00  / Diumenge tancat

Lo que vemos, lo que nos mira connecta el treball fotogràfic de 19 artistes argentines que s’exerceixen en la contemporaneïtat. Es concep com un entramat de pràctiques artístiques que informen d’una escena dins del panorama actual de la fotografia del país.

Comissària: Daniela Pafundi.

BIGAS LUNA-RETRATOS IBÉRICOS.jpg

MUJERES INVISIBLES
Camila Oliveira -
Fundació SETBA

Horari: exposició al carrer

En aquesta sèrie fotogràfica he retratat dones que han patit violència masclista, a les que vaig conèixer durant la meva estada als centres penitenciaris de Brians i Wad-Ras. El 75 per cent de les preses han experimentat aquest tipus de violència en algun moment de la seva vida. La violència de gènere és un factor determinant en les dones recloses que afecta la seva autoestima i perpetua els rols. Vaig convidar les protagonistes a mirar a la cara dels seus maltractadors, els vaig demanar que s’enfrontessin a les seves pors.

Archaia_03.jpg

DONES AMB ULLS DE DONA
Arxiu Nacional Catalunya

Horari: Dilluns, dimarts, dijous i divendrs 9:00 - 15:00

Dimecres, dissabte i diumenge tancat

Pilar Aymerich, Montse Campins, Eva Parey, Lorena Ros i Laia Abril, fotògrafes a la Col·lecció Nacional de Fotografia L’Arxiu Nacional de Catalunya presenta, en aquesta tercera edició del festival LUMÍNIC de Sant Cugat del Vallès, una selecció d’imatges procedents de diversos projectes i sèries fotogràfiques produïdes per dones, imatges que han estat adquirides per formar part de la Col·lecció Nacional de Fotografia i que s’han dipositat a l’arxiu en els darrers anys. Les fotografies corresponen a escenes contemporànies, algunes de fort impacte social, que retraten dones de diverses edats i condicions, des dels anys setanta fins a l’actualitat. Són resultat de la mirada de cinc dones professionals de la fotografia: Pilar Aymerich, Montse Campins, Eva Parey, Lorena Ros i Laia Abril especialment preocupades per la identitat femenina, la igualtat de gènere, la violència sexual i l’abús de poder contra les dones i es contraposen amb les imatges presentades en l’edició anterior “Dones amb ull d’home”.Aquesta exposició és una petita mostra de la gran riquesa icònica del nostre patrimoni fotogràfic i de la mirada femenina sobre l’univers de les dones dins la fotografia catalana recent.

2.jpg

CARA A CARA AMB LES VIOLÈNCIES. RELATS DE RESILIÈNCIA A CENTREAMÈRICA
Ruido Photo - ICIP

Cooperació Sant Cugat

Horari: exposició al carrer

A través del treball fotogràfic i periodístic de RUIDO Photo, la mostra fa un recorregut per les múltiples cares de la violència que afecten la vida quotidiana a tres països d’Amèrica Central: El Salvador, Guatemala i Hondures. Extorsions, violacions, segrestos, assassinats i desaparicions, a més de les situacions de pobresa i exclusió social, formen part del dia a dia de bona part de la població, especialment la més vulnerable. Però, en aquest context hostil de violència, l’exposició també dona veu a les persones que lluiten cada dia per transformar la realitat a partir d’iniciatives educatives, de sensibilització, de cures i de solidaritat. Persones valentes que tiren endavant projectes amb una sorprenent capacitat de resiliència, que demostren que la història encara no està escrita i que hi ha un potencial extraordinari per avançar cap a la pau.

EXPOSICIONS ESCOLES 

ELISAVA
Alumnes d'ELISAVA

Exposició exterior al carrer

La Universitat de ELISAVA participa a la tercera edició del Lumínic Festival amb tres alumnes on mostraran obra al carrer. Aquests alumnes són:

Farah Foudeh amb el projecte “Just Because I Cry Doesn’t Mean I Am Strong” 

Gunnlöð Jóna Rúnarsdóttir amb el projecte Obscure Presence

 

Vanessa Gutiérrez Cortés amb el projecte “Olivos en flor”

 

img314.jpg

IEFC
Alumne Elisa Blanco

Horari: 9:30 - 14:30, 16:30 - 21:00 / Diumenge tancat

«Per a uns, l'inconscient és aquell que ha perdut la capacitat de reconèixer la realitat. Per a d'altres, és el rumor d'una brisa, un rectangle vermell, el blau aspre, fa olor d’indecisió i té gust de cel.» —EB

Inconsciente és un projecte que investiga l'experiència multisensorial que la imatge fixa és capaç d’oferir. Representa sensacions a través de les possibilitats narratives del díptic, per dotar les imatges de nous significats. Un estímul amb el qual activar els cinc sentits.

luminic003.jpg

GRISART
Alumnes de l'escola Grisart

Horari: 9:15 - 13:00, 16:15 - 20:30 / Diumenge tancat

L'escola GRISART participa a la tercera edició de Lumínic Festival amb tres alumnes on mostraran una obra de grans dimensions al carrer. Aquests alumnes són:

Marina Plana amb el projecte “BEHAVE”

Pilar Rodriguez amb el projecte "Ombligo"

 

Sean Sborlino amb el projecte "Lo que no cuentan de Marte”

 

cartell leonardo_1080x1350_edited.jpg
FarahFoudehJBICB.jpg

EL OBSERVATORIO
Alumnes de EL Observatiorio

Exposició exterior al carrer

El Observatorio participa a la tercera edició del Lumínic Festival amb tres alumnes on mostraran obra al carrer. Aquests alumnes són:

Diego Baigorria Martone amb el projecte "El Pacto"

Julieta Averbuj amb el projecte "El Juego de la Madalena"

 

Eli Sort amb el projecte Deu centímetres.

PFG_Imatges_Blanco_Elisa_1.jpg

ALUMNES DE BELLES ARTS UB

Facultat de Belles Arts UB

Horari: 9:15 - 13:00, 16:15 - 20:30 / Diumenge tancat

La Facultat de Belles Arts participa a la tercera edició de Lumínic Festival amb tres alumnes on mostraran una obra de grans dimensions al carrer. Aquests alumnes són:

Eric Meneses i Villalonga amb el projecte "Mo n'anam o partim"

Karim Khourrou Gadour amb el projecte "Ghorba"

Maribel Mata amb el projecte “L'esvaïment i el rastre”

Sean Sborlino_Imagen representativa.jpg

INS LEONARDO
Alumnes del INS Leonardo

Horari: Dilluns a Dissabte 10 - 14 i 16 - 20:30 h Diumenge tancat

Un dels pilars fonamentals de la plataforma Lumínic és el seu Pla Educatiu, l’objectiu del qual és generar espais d’experimentació, coneixement i reflexió a l’entorn del fet fotogràfic. Per aquest motiu, en aquests moments Lumínic col·labora amb diversos centres educatius amb la realització de tallers i convocatòries per la mostra d’obra. Enguany, Lumínic ha iniciat una col·laboració amb l’INS Leonardo amb la realització d’un cicle de tallers als alumnes de 3r d’ESO. Els alumnes han tingut l’oportunitat de realitzar fotografies amb càmeres fotogràfiques digitals, així com sessions de selecció i edició fotogràfica. El fil conductor dels tallers ha estat l’experimentació amb la imatge en busca de la matemàtica que podem trobar al nostre voltant, des de dins l’aula com a l’entorn natural. En aquesta exposició es mostren els resultats de la creació de l’alumnat al llarg de tot el curs escolar 2021- 2022.

bottom of page