ARTISTES

Roger and the Inner Voices, 2015.jpg

MÒNICA ROSELLÓ I JORDI GUILLUMET

MÒNICA ROSELLÓ I JORDI GUILLUMET. Fotògrafs, que al llarg de la seva carrera, han combinat la docència i la producció artística personal. A partir de 1995 col·laboren en diversos projectes i instal·lacions: “L’armari de l’Arquitecte”, que parla de l’acte creatiu en arquitectura; “Objecte d’observació”, un joc visual arran del paper de l’espectador en l’espectacle; “Tabula rasa”, reflexió sobre els mecanismes de construcció dels records, i “Doble exposició”, el viatge com a mitjà de supervivència.

xavier miserachs AXM-P978.JPG

BEGO ANTÓN

El treball de Bego Antón dissecciona el comportament humà i reflexiona sobre la nostra implicació psicológica y moral amb el món natural. El seu treball ha estat àmpliament publicar en mitjans internacionals i exposat internacionalment.

Va participar al Joop Swart Masterclass Photo el 2014 i va ser premi revelació Photoespaña 2017.

 

xavi bou foto-perfil.jpg

ALEX LLOVET

Va estudiar humanitats, cinema i fotografia. La seva obra, àmpliament exposada i premiada, forma part de col.leccions públiques com el MNAC i privades com la Fundació Carmen & Lluís Bassat, entre altres. Ha publicado quatre fotollibres i és co-fundador de l’editorial Ediciones Posibles. Llovet també és músic, part del duo The Pinker Tones.

 

Inzajeano in Addis.jpg

DAVID QUEROL

Arquitecte per l’ETSAB, en la seva formació com a fotògraf destaquen el Màster de Fotografia a ELISAVA i els cursos de Fotografia d’Autor i Fotollibre a l’OBSERVATORIO. Ara mateix compagina projectes personals (com ara el fotollibre de Blackout, projecte que veurem a LUMÍNIC) amb encàrrecs professionals, principalment en l’àmbit de la fotografia d’arquitectura i interiorisme. Ha mostrat el seu treball a events com PhotoEspaña (Madrid 2014, 2015, 2016), fotofever (Paris 2017), DocField (Barcelona 2015), Art Photo Bcn (Barcelona 2014, 2016, 2017, 2018, 2019), Fine Art (Igualada 2016), PA-TA-TA (Granada 2015, 2016, 2019), Photogenic (Barcelona 2017), Fiebre Photobook (Madrid 2019) o Loop (Barcelona 2019). De la seva obra es percep l’interès per temes com el Temps, la Memòria o l’Absència.

 

Roger Grasas_K2A5509.jpg

HANNA JARZABEK

Hanna Jarzabek (1976, Polonia)

Premis i mencions: el Tercer Premi de POY Latam 2015 (Méxic); la beca del Programa Crisàlida Signo Editors (2019), la beca Helge Humelvoll del 69º Missouri Photo Workshop (2017); la Beca GrisArt de Fotoperiodisme (2015). Finalista del Grand Press Photo Polònia 2019; de CROSS VIDEO DAYS (París 2014) i de la 19ª FotoPres la Ciaxa (2013), entre altres.

 

ROGER BALLEN

Un dels artistes fotogràfics més importants i influents del segle 21, les fotografíes de Roger Ballen abasteixen més de 40 anys. La seva extranya i extrema obra confronta l’espectador i el repta a acompayar-lo en un viatge a la pròpia ment a la vegada que explora les profunditats de la seva.

Roger Ballen va néixer a Nova York el 1950, però ha viscut i treballat a Sud Àfrica durant 30 anys. La seva feina com a geòleg el va portar al camp i a agafar la càmera i explorar el món ocult de petites ciutats sud africanes

jaume+monica retrat001.jpg

XAVIER MISERACHS

Xavier Miserachs Ribalta (Barcelona 1937-1998)

Neix a Barcelona el 12 de juliol de 1937. El 1952 ingressa a l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya, on coneix el fotògraf Oriol Maspons. L’any 1957 exposa amb Ricard Terré i Ramon Masats la primera mostra Terré-Miserachs- Masats. L’any 1961, alterna els encàrrecs professionals amb la realització de les fotografies dels llibres Barcelona Blanc i Negre (1965) i Costa Brava Show (1966).  Treballa com a corresponsal per a Actualidad Española, Gaceta Ilustrada, La Vanguardia, Interviú i Triunfo, amb la que firma un contracte anual de disponibilitat i exclusiva l’any 1968. Mor als 61 anys, l’any en que és guardonat amb la Creu de Sant Jordi per la Generalitat de Catalunya.

 

Bego_Anton.jpg

XAVI BOU

Es llicencia en Geologia a la Universitat de Barcelona mentre estudia Fotografia a l'escola Internacional de Fotografia Grisart. En completar els seus estudis el 2003, va començar la seva carrera professional al món de la fotografia de moda i publicitat fins al 2015 quan presenta el seu projecte Ornitografies el qual l’ha portat a publicar a mitjans de tot el mon. Actualment es segueix dedicant en exclusivitat a aquest projecte.

 

Retrato_Alex_Llovet_(foto_de_Martí_Andi

INZAJEANO LATIF

Llicenciat en fotografia per la Universitat de Middlesex de Londres, Inzajeano Latif és sovint descrit com un fotògraf retratista compromès amb la gent de la perifèria de la societat, que mostra les seves interaccions íntimes amb el seus entorns i observa com aquests entorns els donen forma. Per Latif, la fotografia obre tot un món nou de visibilitat i enteniment allà on les paraules sovint no arriben. La seva obra ha estat exhibida àmpliament, destacant la National Portrait Gallery de Londres (2009), on la seva imatge “Female Boxer No. 3” va obrir la mostra. També a Londres, ha exposat al Jerwood Space, a la Host Gallery, a la Getty Gallery, a l’Empire Gallery i a l’Arab–British Centre. A més, els seus projectes han format part del Tim Andrews Group Show. En concret, “The Pursuit of Happiness” i “Al-Ghurba (The Exile)” han viatjat també a la Xina i els Estats Units,respectivament, i la seva sèrie recent “Girls” ha estat exposada a Europa de l’Est. Més recentment, Latif ha format part de dues mostres col·lectives i una mostra individual a Edimburg, comissariada per Time Magazine. Paral·lelament, ha resultat finalista en diversos premis fotogràfics de prestigi internacional, com el Portrait of Britain Award, FotoFilmic Awards, Latin America Fotografia i Time Lightbox.

 

David_Querol_LUMÍNIC_Foto_Perfil.jpg

ROGER GRASAS

Llicenciat en Filosofia i Graduat en Fotografia, compagina des de finals dels anys noranta la fotografia professional amb la docència i la producció de projectes personals. Col·laborador en publicacions nacionals i internacionals, la seva obra és una recerca al voltant de la categoria d'allò "estrany" en el context d'un món sofisticat i alienat pel tecno-capitalisme. L'experiència del viatge constitueix el nucli del seu mètode de reflexió i producció visual, experiència vital entesa com a creació en si mateixa.

 

hanna Foto_perfil.jpg

ARXIU NACIONAL DE CATALUNYA

anc.jpg

MANEL ÚBEDA

Mollet del Vallès (Barcelona) 1951. La seva activitat principal ha estat la docència de la fotografia i la seva obra personal, que començà a exposar a partir de 1975. Cofundador de la “Primavera Fotogràfica de Catalunya”. Ha dirigit projectes editorials lligats al món de la fotografia. Director adjunt del Projecte de Fotografia dels JJOO de Barcelona ’92. Ha impartit nombrosos tallers en diferents institucions i festivals de fotografia. Començà la seva activitad docent el 1976 i, des del 1981 fins al 2012, fou professor i director de l’Escola de Fotografia IDEP de Barcelona.

FOTO LUIS BRITO.jpg

PAULA ARTÉS

Paula Artés, graduada en fotografia i creació contemporània, compromesa en donar a conèixer i qüestionar les estructures de poder i control, mostrant les entranyes, les quals estan ocultes als ciutadans. Partint d’una investigació prèvia essencial. Utilitza la fotografia com excusa per accedir a aquests espais i qüestionar-los col·lectivament.

anna_surinyach.jpg

BERNAT MILLET

Bernat Millet (Barcelona, 1986) és graduat en fotografia a la Universitat de Middlesex (Londres) i cursa el Màster en fotografia documental a la Mid Sweden  University (Suècia). Millet utilitza la càmera de gran format com a eina de treball per fer una recerca crítica a la deshumanització de la societat. La seva recerca artística el porta a cercar l'essència que hi ha darrere la lluita humana i la resiliència, fent-nos mirar a les persones oblidades per la societat directament als ulls a través del seu retrat. Contempla escenaris de transformació que han canviat acceleradament els darrers anys per un desenvolupament humà que exclou l'ecosistema instaurat de la naturalesa.

L’Arxiu Nacional de Catalunya presenta en aquesta segona edició del festival LUMÍNIC de Sant Cugat, una selecció d’imatges procedents dels diferents fons patrimonials que conserva i que reflecteixen diferents aspectes de la vida i imatge de les dones entre finals del segle XIX i primer terç del segle XX. Totes han estat preses per professionals de la fotografia “homes”, entre els quals destaquem Gabriel Casas, Joan Bert, Ramon Claret, Josep Maria Sagarra i Plana, Frederic Cuyas, Francesc Boix o els Brangulí.

Aquesta exposició és una petita mostra de la gran riquesa icònica del nostre patrimoni fotogràfic i de la mirada masculina sobre l’univers femení dins la història de la fotografia catalana. Com a novetat, aquesta serà la primera exposició en la que traurem les imatges a l’exterior de l’Arxiu, en uns formats i materials allunyats de les nostres exposicions i on es cercarà més l’impacte de la imatge el valor de l’objecte fotogràfic

Manel_Ubeda_by_Xavier_Gómez.jpg

XAVI MILLÁN

Xavier Millán s’inicia el 1980 com a fotògraf a la Galeria Primer Pla de Barcelona. Més endavant es va desenvolupar professionalment com a decorador i dissenyador gràfic de cinema i publicitat. En els últims anys, torna a participar activament al panorama de la fotografia contemporània.

 

paulaartes_premsa_01_edited.jpg

ANNA SURINYACH

Anna Surinyach (Barcelona, 1985) és fotògrafa documental i editora gràfica de la Revista 5W. La seva feina s’ha centrat en documentar els moviments de població a diferentes parts del món. Durant els darrers anys ha posat el focus en la situació de les dones que fugen de la seva llar per raons relacionades amb la violència, la pobresa o la falta d'oportunitats.

 

Bernat Millet.jpg
 
ESCOLES 

FACULTAT DE BELLES ARTS

El grau de Belles Arts és un dels estudis de la Facultat de Belles Arts. El grau ofereix als nostres estudiants la possibilitat de formar-se en la pràctica i el pensament artístic, tenint en compte tant l’especificitat de les diferents disciplines com la realitat transdisciplinària de l’art contemporani.

 

La Facultat de Belles Arts participa amb la segona edició del Festival Lumínic amb tres estudiants on es mostra una obra de grans dimensions al carrer.

Aquests alumnes són:

 

Daniela Pancracia

Emili Agremí - Projecte "Em sents?"

 

Romina Almodóvar - Projecte "Tornar a la foscor"

 

Grisart logo simple.jpg
belles_arts.jpg

GRISART

L'escola Grisart participa amb la segona edició de Lumínic Festival amb tres alumnes on mostraran una obra de grans dimensions al carrer. Aquests alumens son:

Anna Galí amb el projecte "Time On Quaaludes and Red Wine"

Jean-Matthieu Gosselin amb el project "No surrender"

 

Marta Sellarés amb el projecte "Donde no nos vean"

 

INSTITUT D'ESTUDIS FOTOGRÀFICS DE CATALUNYA

L'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya participa amb la segona edició de Lumínic Festival amb l'alumne Gisela Riu Montes que mostrarà l'obra HIJAS DE LAS TORMENTAS a la sala Abacus de Sant Cugat. 

imatge-projecte-02.jpg
IEFC_logo_cmyk editado.jpg

EL OBSERVATORIO

El Observatorio participa amb la segona edició de Lumínic Festival amb quatre alumnes on mostraran l'obra "Desdoblaments" que reuneix els projectes de quatre autors que han realitzat el curs de Fotografia Documental d'Autor al llarg del 2018/19. Aquests alumens son:

Anxo Santiago amb el projecte "Eclipse"

Ares Molins amb el project "Com els ulls, que no es poden veure l’un a l’altre"

 

Gala Segui amb el projecte "Deserto"

Luis Marín amb el projecte "Els colors no existeixen"