ARTISTES

JOSÉ LUÍS CARRILLO
José Luís Carrillo, fotògraf establert a Alacant, és director de l’Escola de Fotografia Mistos i codirector del títol d’Expert en Fotografia Contemporània de la Universitat d’Alacant. Amb una trajectòria de més de vint anys com a fotògraf, s’ha especialitzat en la fotografia documental contemporània amb vocació antropològica, que posa el focus en temes universals de la nostra geografia i historia social.
Nominat als Premis Star Award Photobook 2021, va ser guanyador de la beca La Kursala de la Universitat de Cádiz 2021 i de la beca Festival de Fotoperiodismo y Documental de Albarracín (2018).

DANIELA PAFUNDI
Comissària
Daniela Pafundi va néixer a Buenos Aires, Argentina el 1985.
Es fotògrafa i docent. Ha exposat individualment i col·lectiva a galeries i festivals d’Argentina i Espanya. Exerceix la docència en diferents àmbits des de fa deu anys. Ha col·laborat amb diverses revistes i publicacions.
Actualment viu i treballa entre Buenos Aires i Barcelona.

BIGAS LUNA
Bigas Luna (Barcelona, 19 de març de 1946 - la Riera de Gaià, 6 d'abril de 2013) va ser un director i guionista cinematogràfic català. El 1978 va començar a adquirir prestigi internacional amb l’estrena de Bilbao, seleccionada per participar al Festival Internacional de Cinema de Cannes. Després de dirigir Angustia (1987) es va recloure a Tarragona per dedicar-se a la pintura. L'any 1990 va tornar a la direcció gràcies a la proposta del productor madrileny Andrés Vicente Gómez de dur a la pantalla Las edades de Lulú, la novel·la d'Almudena Grandes. Posteriorment va rodar l'anomenada Trilogia Ibèrica: Jamón, Jamón (1992) –Lleó de Plata al Festival Internacional de Cinema de Venècia–, Huevos de Oro (1993) –Premi del Jurat al Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià–, i la coproducció hispano-francesa La teta i la lluna (1995), premi al millor guió al Festival de Venècia. Va donar sempre un segell personal i intransferible als seus films, carregats sempre d'altes dosis d'erotisme, un erotisme sovint relacionat amb el menjar, que va ser una altra de les seves grans passions.

VERÓNICA LOSANTOS
Verónica Losantos (1984) és una artista que ha centrat el seu treball en la fotografia i la instal·lació. Els temes de la seva obra són la memòria i la relació entre processos fotogràfics i psicològics. A més, s’interessa per allò invisible per tractar de visualitzar allò que no es pot veure, l’estat latent. A través dels seus projectes, Verónica Losantos prova de qüestionar el concepte de "veritat" associat a la fotografia i l’empra com un procés d’exploració, sovint examinant experiències personals, treballant principalment en analògic en diferents formats i interactuant amb objectes instal·latius. Losantos ha sigut guanyadora de diversos premis i concursos com el Talents 36 del C/O Berlin; el Premi d’art Berlin Brandenburg Lotto i el Foro PHotoEspaña Hacer, entre d’altres. La seva obra ha estat exposada internacionalment, com a la Deustche Börse Photography Foundation, el C/O Berlin, el festival Darmstädter Tage der Fotografie, el Festival PHotoEspaña, el Studio81, la Fondazione Fotografia Modena a Itàlia, i el Contact Festival de Toronto, entre d’altres. Actualment viu a Berlín, on treballa com a mediadora d’art per Haus Bastian i com a assistent del comissari independent Moritz Neumüller.
LAURA WILSON
Laura Cunningham Wilson (13 d’octubre de 1939) és una fotògrafa estatunidenca. La seva afició a la fotografia va començar de ben petita, quan va començar a interessar-se per les fotografies de la seva família. Algunes de les seves primers fotografies són dels seus tres fills petits. La seva carrera professional es va iniciar el 1979, quan Richard Avedon la va contractar com a assistent de la seva exposició i llibre In the American West, un encàrrec de l'Amon Carter Museum. Wilson va estar viatjant amb Avedon durant sis anys, ajudant-lo a trobar protagonistes per retratar. També va escriure el text de In the American West. Treballar amb Avedon la va ajudar a adquirir un coneixement profund de l’Oest americà i va aportar-li inspiració per als seus projectes posteriors. Les seves fotografies reflecteixen el ventall de cultures que habiten l’Oest. Durant el període que va treballar amb Avedon, Wilson va perfilar el seu interès per fotografiar persones que queden fora de l’Amèrica mainstream: «Em vaig començar a interessar en els homes i dones que lluiten per tenir una existència idealitzada quan ho tenen tot en contra.» Wilson ha donat classes de fotografia a la Universitat de Harvard, a l’International Center of Photography of New York City, al San Francisco Museum of Modern Art, i a la Universitat de Texas a Austin.

LUDWIG NIKULSKI
Ludwig Nikulski (1989) va créixer a la costa del mar Bàltic, al nord-est d’Alemanya. Actualment estudia Periodisme Visual i Pràctiques Documentals a la Universitat de Ciències Aplicades de Hannover. La seva obra s’ha exposat a nivell internacional i ha estat nominada per a l’Otto-Steinert-Preis 2022 per la Societat Fotogràfica Alemanya.

JM RAMÍREZ-SUASSI
JM Ramírez-Suassi va néixer a Mallorca i actualment viu i treballa a Madrid. Les seves fotografies, que a primera vista semblen encaixar perfectament en el gran no-res, impliquen moltes visites als mateixos paisatges per observar-ne el canvi any rere any. La seva obra ocupa una posició ambigua a mig camí entre el retrat i el paisatge social. Ha publicat els fotollibres One Eyed Ulysses (2018) i Fordlândia9 (2020). És autodidacte.

CAMILA OLIVEIRA
Camila Oliveira, mare de Sol i activista, va néixer el 1991 a Ribeirão Preto, estat de São Paulo de Brasil. Va estudiar Producció Audiovisual a la Universitat Barão de Mauá. Va conèixer la fotògrafa Marta Fàbregas durant la primera edició del projecte “Traspassant l'objectiu” al C.P. Brians-1. Allà va destacar per la seva actitud i el seu potencial fotogràfic. Actualment compleix el tercer grau penitenciari a Barcelona i ha acceptat participar en un reportatge mentoritzat per Fàbregas, amb obres incloses en el fotollibre BRIANS: mujeres invisibles.

ARXIU NACIONAL DE CATALUNYA

RUIDO PHOTO
RUIDO Photo és una organització formada per professionals de la imatge i el periodisme, dedicada a la sensibilització de problemàtiques socials i a l’educació per al desenvolupament a través de la fotografia documental. Fa més de quinze anys que denuncia conflictes i violacions de drets humans a més de 25 països. La seva eina principal és la fotografia, però també el reportatge de text, el vídeo documental, les exposicions, les campanyes de sensibilització, i publicacions i productes digitals.
L’Arxiu Nacional de Catalunya presenta, en aquesta tercera edició del festival LUMÍNIC de Sant Cugat del Vallès, una selecció d’imatges procedents de diversos projectes i sèries fotogràfiques produïdes per dones, imatges que han estat adquirides per formar part de la Col·lecció Nacional de Fotografia i que s’han dipositat a l’arxiu en els darrers anys. Mostren fotografies de Pilar Aymerich, Montse Campins, Eva Parey, Lorena Ros i Laia Abril, fotògrafes a la Col·lecció Nacional de Fotografia.
Aquesta exposició és una petita mostra de la gran riquesa icònica del nostre patrimoni fotogràfic i de la mirada femenina sobre l’univers de les dones dins la fotografia catalana recent.

ESCOLES
FACULTAT DE BELLES ARTS
El grau de Belles Arts és un dels estudis de la Facultat de Belles Arts. El grau ofereix als nostres estudiants la possibilitat de formar-se en la pràctica i el pensament artístic, tenint en compte tant l’especificitat de les diferents disciplines com la realitat transdisciplinària de l’art contemporani.
La Facultat de Belles Arts participa en la tercera edició del Festival Lumínic amb tres estudiants.
Aquests alumnes són:
Eric Meneses i Villalonga amb el projecte (NO)LÍMITS
Karim Khourrou Gadour amb el projecte "Ghorba"
Maribel Mata amb el projecte “L'esvaïment i el rastre”


GRISART
L'escola Grisart participa en la tercera edició del Lumínic Festival amb tres alumnes on mostraran la seva obra.
Aquests alumens son:
Marina Plana amb el projecte “BEHAVE”
Pilar Rodriguez amb el projecte "Ombligo"
Sean Sborlino amb el projecte "Lo que no cuentan de Marte”
INSTITUT D'ESTUDIS FOTOGRÀFICS DE CATALUNYA
L'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya participa en la tercera edició del Lumínic Festival amb l'alumne Elisa Blanco que mostrarà l'obra INCONSCIENTE a la sala Abacus de Sant Cugat.

ELISAVA
Elisava participa a la tercera edició del Lumínic Festival amb tres alumnes on mostraran l'obra d'autors que han realitzat al Máster de Fotografía y Disseny.
Aquests alumnes són:
Farah Foudeh amb el projecte “Just Because I Cry Doesn’t Mean I Am Strong”
Gunnlöð Jóna Rúnarsdóttir amb el projecte Obscure Presence
Vanessa Gutiérrez Cortés amb el projecte “Olivos en flor”

EL OBSERVATORIO
El Observatorio participa en la tercera edició del Lumínic Festival amb tres alumnes on mostraran l'obra d'autors que han realitzat el curs de Fotografia Documental d'Autor.
Aquests alumens son:
Diego Baigorria Martone amb el projecte "El Pacto"
Julieta Averbuj amb el projecte "El Juego de la Madalena"
Eli Sort amb el projecte Deu centímetres.
